21.06.2015
YLE Uutiset, Terveys / Satu Krautsuk
Asiantuntija: Arja Korpelainen, suuhygienisti (AMK), GLOSS Hammashoitopalvelut
Suuri osa suomalaisista puhdistaa hampaansa väärällä tekniikalla. Yleinen virhe on suun huuhtelu vedellä hampaidenpesun jälkeen. Pieleen voivat mennä myös hammastahnan valinta ja hammaslangan käytön ajoitus.
Hampaiden hoitoon liittyy monia harhaluuloja. Esimerkiksi hampaiden pesuohje on muuttunut takavuosista, mutta uusi ohjeistus on tavoittanut huonosti etenkin vanhemmat ikäpolvet.
Kysyimme hampaisiin liittyvistä väärinkäsityksistä suuhygienistiltä. Kysymyksiin vastaa suuhygienisti Arja Korpelainen Gloss Hammashoitopalveluista Helsingistä.
Millainen on hyvä hammastahna?
Hammastahnan valinnassa on hyvä kiinnittää
fluorin lisäksi huomiota hammastahnan hankaavuuteen. Hankaavuusarvon eli RDA:n ollessa korkea (yli 100), se naarmuttaa hampaan kiillettä. Jos hankausarvo ei ole selvillä, kannattaa kääntyä suuhygienistin tai apteekin puoleen.
Kannattaako hampaat harjata aamulla ennen vai jälkeen aamupalan?
Hampaat voi hyvin harjata heti heräämisen jälkeen. Näin ei tarvitse vilkuilla kelloa aamupalan jälkeen. Hampaita ei saa harjata 30 minuuttiin ruokailun päättymisestä, koska silloin hampaan kiille on happohyökkäyksen jäljiltä pehmeimmillään.
Purskutellaanko suu hampaidenpesun jälkeen vedellä?
Aikaisemmin suositeltiin suun huuhtelua harjauksen jälkeen, mutta siitä suosituksesta on luovuttu. Riittää, kun harjauksen lopuksi sylkäistään loput hammastahnat pois suusta. Jäljelle jäävä hammastahnan määrä fluoripitoisuuksineen on niin vähäinen, ettei siitä ole haittaa vaan hammastahna jää hoitamaan hampaita. Etenkin iäkkäillä ihmisillä on edelleen se käsitys, että hampaat pitää huuhdella vedellä pesun jälkeen.
Pitääkö hammaslankaa käyttää ennen vai jälkeen hampaidenpesun?
Hammasvälien puhdistus eli hammaslangan käyttö kannattaa ajoittaa iltaan ja tehdä se aina ennen hampaiden harjausta. Näin myös hammasvälien pinnat pääsevät nauttimaan fluorikylvystä. Hammaslangan käyttöä ajatellaan yleensä viimeisteltävänä toimenpiteenä harjauksen jälkeen. Valitettavasti hammasvälit jäävät silloin jatkuvasti ilman fluoria ja se alkaa näkyä hammasväleissä alkavina reikinä.
Miten voi suojautua kahvin, teen tai muun juoman aiheuttamilta värjäytymiltä?
Suun huuhtelua vedellä ruokailun, kahvin, teen tai jonkin muun vahvasti värjäävän ravintoaineen käytön jälkeen ei voi korostaa liikaa. Vesi huuhtelee hyvin hampaiden pinnat ruokailun jälkeen ja voi näin vaikuttaa vähentävästi myös plakin muodostumiseen.
Miten purkkaa syödään oikein?
Purukumia ei pitäisi pureskella kuin viisi minuuttia kerrallaan. Tässä ajassa purukumin ksylitoli onkäynnistänyt hampaiden reikiintymistä estävät vaikutukset. Hyvän purukumin painosta on yli 50% ksylitolia eli mitä enemmän ksylitolia sen parempi hampaille. Jos purukumia jauhetaan monta tuntia päivässä, se voi rasittaa leukoja ja aiheuttaa virheellistä purentaa. Purukumia pureskellaan aina samalla puolella ja hampaiden purupinta muuttuu epäsymmetriseksi. Leukanivelvaivoista tai purentalihasten kireydestä kärsiville ksylitolipastilli on parempi vaihtoehto. Liiallinen purukumin pureskelu voi aiheuttaa myös ilmavaivoja.
Mikä on yleisin hampaisiin liittyvä harhaluulo?
Yleisin harhaluulo on huonon hammasluun periytyminen. Huono hammasluu ei periydy vaan huonot suunhoitotavat. Lapset eivät osaa hoitaa itsenäisesti omia hampaitaan. Jos vanhemmat eivät osallistu lapsen hammashoitoon ja näytä hyvää esimerkkiä, ei se tule tavaksi myöskään lapselle.