14.03.2014
Helsingin Sanomat / Jaana Laitinen
Jos suussa on paha haju, sen syy kannattaa selvittää.
1) Onko suuvesistä hyötyä? Tähän ei voi vastata kyllä tai ei, sillä markkinoilla on rusaasti erilaisia suuvesiä.Esimerkiksi riittävästi klooriheksidiiniä sisältävistä suuvesistä on selkeästi hyötyä tilanteissa, joissa hampaita ei voi väliaikaisesti pestä esimerkiksi suun alueen leikkauksen jälkeen. Klooriheksidiinisuuvesiä saa apteekista ilman reseptiä.Jotkut suuvedet taas auttavat hieman bakteeriplakin ja ientulehduksen ehkäisyssä. Pullojen etiketeissä mainitaan, mihin tarkoitukseen ne on tehty.Normaalisti säännöllinen harjaus ja hampaiden välien puhdistus pitää hampaat kunnossa, eikä suuvettä silloin tarvita.
2) Suojaako suuvesi hampaita rei’iltä? Joissakin suuvesissä on fluoria, joka suojaa hampaita reikiintymiseltä. Tärkein keino suojata hampaita rei’iltä on kuitenkin pestä ne fluoria sisältävällä hammastahnalla aamuin illoin.Fluoria sisältäviä suuvesiä voi käyttää muina aikoina, esimerkiksi syönnin jälkeen.
3) Voiko hampaiden pesun korvata suuvedellä? Niin kannattaa tehdä vain tilapäisesti. Jos hampaita ei voi pestä esimerkiksi hammasleikkauksen jälkeen, on parempi käyttää hetken aikaa suuvesiä kuin jättää suu puhdistamatta kokonaan. Suosittelen silloin klooriheksidiiniä sisältäviä suuvesiä.
4) Auttaako suuvesi kuivaan suuhun? Kuivan suun hoitoon tarkoitetut suuvedet auttavat oireisiin vain hetken. Kostuttavat geelit vaikuttavat selvästi pidempään. Kostuttavia suusuihkeita on puolestaan kätevä käyttää, mutta niillä on melko lyhyt vaikutus.Kuivan suun hoidossa tärkeintä on harjata hampaat huolellisesti aamuin illoin. Suuta voi kostuttaa vedellä ja vettä kannattaa juoda usein. Suun limakalvoja voi kostuttaa apteekeista saatavilla kuivan suun tuotteilla.
5) Värjääkö suuvesi hampaita? Klooriheksidiinia sisältävät suuvedet voivat jättää hampaiden pinnalle ruskeita värjääntymiä. Ne johtuvat klooriheksidiinin ja joidenkin ruoka-aineiden yhteisvaikutuksesta.Esimerkiksi teetä, kahvia ja punaviiniä ei kannata käyttää kloorihesidiinikurin aikana. Niitä ei ole hyvä juoda ainakaan heti suuveden käytön jälkeen.Värjääntymiä voi estää pesemällä hampaat hyvin kuurin aikana. Jos niitä silti tulee, ne saadaan pois hammashoitolassa hohkakivipuhdistuksella.
6) Viekö suuvesi pahan hajun suusta? Pientä helpotusta voi saada suuvesistä, jotka ehkäisevät rikkiyhdisteiden muodostumista suussa.Pahan hajun selvästi yleisin syy on riittämätön suuhygenia. Jos suuhun tai kielelle on kertynyt bakteereita, rikkiyhdisteet saavat uloshengityksen haisemaan. Haju voi tulla myös suun tulehduksesta tai kuivasta suusta.Noin kymmenessä prosentissa tapauksista syy on mualla kuin suussa. Silloin kyse on esimerkiksi refluksitaudista tai hengitystieinfektiosta.
7) Miten muuten pahan hajun saa pois? Pahan hajun syy pitää löytää ja poistaa se. Tehokkain keino ehkäistä pahaa hajua on puhdistaa hampaat ja hammasvälit ohjeiden mukaan. Jos se ei riitä, on hyvä mennä hammaslääkäriin. Hammaskiven poisto voi auttaa, samoin hampaiden kiinnityskudostulehduksen ja muiden suun alueen tulehdusten hoitaminen. Huonokuntoiset paikat kannattaa korjata. Jos pahanhajuisen hengityksen syy ei löydy suusta, kannattaa mennä lääkärin tutkimukseen.
Kysymyksiin vastasi hammaslääketieteen tohtori Pauli Mattila Oulun yliopistollisesta sairaalasta.