GLOSS asiantuntijana FIT-lehdessä (7-8/2011)
27.6.2011
Teksti: Pirkko Tuominen
Asiantuntija: suuhygienisti (AMK) Arja Korpelainen, GLOSS Hammashoitopalvelut
Mitkä ruuat ovat haitallisimpia hampaille? Voinko harjata ennen aamiaista? Lue, miten saat purukalustosi kestämään.
1) Miksi hampaat reikiintyvät?
Hampaiden reikiintymisen eli karioitumisen aiheuttavat suussa elävät bakteerit. Toisilla näitä bakteereita on suussaan enemmän kuin toisilla.
Kun bakteerit käyttävät ravinnokseen sokeria, niiden aineenvaihduntatuotteena syntyy happamia, kiilteen pintaa syövyttäviä aineita. Jokainen ateria, välipala ja suupala aiheuttaa puolisen tuntia kestävän happohyökkäyksen. Hampaat reikiintyvät, kun kiillettä ja sen alla olevaa pehmeää hammasluuta hajoaa.
2) Kauanko hampaita pitäisi harjata kerrallaan?
Hampaiden kaikkien pintojen harjaaminen kunnolla kestää ainakin kaksi minuuttia. Tässä ajassa fluori ehtii sitoutua hampaaseen ja vahvistaa hampaan kiillettä. Aika kannattaa tarkistaa kellosta, sillä moni kuvittelee harjaavansa hampaita kauemmin kuin todellisuudessa tekee.
3) Miten sylki hoitaa hampaita?
Sylki huuhtelee suuta ja vähentää bakteerien määrää hampaiden pinnoilla. Syljessä on myös mineraaleja, jotka vahvistavat kiilteen pintaa ja korjaavat alkavia vaurioita happohyökkäyksen jälkeen. Kuiva suu ja syljenerityksen väheneminen altistavat reikiintymiselle.
4) Suojaako sylki hampaita myös napostelun haitoilta?
Jos napostelee pitkin päivää, happohyökkäyksiä on toistuvasti ja kiillettä liukenee nopeammin kuin ehtii korjaantua. Erityisen haitallisia hampaille ovat tiheään nautitut makeat välipalat, happamat sitrushedelmät sekä makeat ja happamat juomat, kuten energia- ja virvoitusjuomat sekä sokeroitu kahvi. Hampaat kestävät 5 – 6 happohyökkäystä päivässä, kun hampaat harjataan fluorihammastahnalla kahdesti päivässä.
5) Miksi hammastahnan pitää sisältää fluoria?
Fluori vahvistaa kiillettä ja voi jopa pysäyttää alkavat kiilteen pinnalla olevat vauriot. Fluorin lisäksi tärkeintä hammastahnassa on se, ettei tahna hankaa. Kauppojen hyllyt ovat pullollaan hankaavia tahnoja. Tuubien kyljessä ei useinkaan kerrota tahnan hankausarvoa eli RDA:ta, jonka pitäisi olla alle 100. Sensitiiviset hammastahnat eivät vahingoita hammaskiillettä.
6) Onko kuitupitoisen ruuan syömisestä hyötyä hampaiden terveydelle?
Kuitupitoinen ruoka lisää syljen eritystä. Esimerkiksi kokojyvätuotteissa ja porkkanassa on ainesosia, jotka estävät suun bakteerien toimintaa ja kiinnittymistä hampaiden pinnoille.
7) Voiko hampaiden harjaus kuluttaa kiillettä, vaikka ei käyttäisi hankaavaa tahnaa?
Hammaskiille voi kulua, jos hampaita harjaa liian voimakkaasti kovalla hammasharjalla. Harjan pitäisi olla pehmeä ja otteen hellävarainen. Hampaita ei myöskään kannata pestä heti ruoan jälkeen, sillä harjaaminen kuluttaa syömisen vaikutuksesta pehmentynyttä kiillettä. Hampaiden pitää antaa levätä happohyökkäyksen ajan.
8) Milloin hampaat on parasta pestä?
Aamulla hampaat voi harjata heti heräämisen jälkeen ennen aamiaista, sillä fluori suojaa hampaita happohyökkäyksen vaikutuksilta. Silloin kun ei ole kiirettä, paras vaihtoehto on harjata hampaat puoli tuntia aamupalan jälkeen.
Illalla hampaat harjataan ennen nukkumaanmenoa. Nukkumaan on tärkeää mennä puhtain hampain, sillä yöllä syljen eritys ja huuhtelevuus vähenevät. Koska hammasharjalla ei pääse hampaiden väleihin, ne pitää puhdistaa hammaslangalla tai –tikulla tai hammasväliharjalla iltaisin ennen hampaiden harjausta.
9) Mitä kiille on ja mihin sitä tarvitaan?
Hammaskiille on vaaleaa, läpikuultavaa, elimistön kovinta kudosta, joka koostuu lähes kokonaan mineraaleista. Se suojaa hampaita kulutukselta. Kiilteestä kannattaa pitää hyvää huolta, sillä menetetty hammaskiille ei palaudu koskaan.
10) Mihin ksylitolin vaikutus perustuu? Voiko happohyökkäystä lyhentää jollakin muulla konstilla?
Happohyökkäyksen aikana suun pH laskee hampaille haitalliselle tasolle. Ksylitolin nauttiminen palauttaa suun pH:n normaaliksi ja lisää syljen eritystä, mikä laimentaa happohyökkäystä. Suun bakteerit eivät myöskään pysty käyttämään ksylitolia hyväkseen, jolloin hampaiden pinnoille kerääntyvän plakin määrä vähenee. Parhaan ksylitolisuojan saa, kun käyttää säännöllisesti täysksylitolituotteita eli pelkästään ksylitolilla makeutettuja pastilleja tai purkkia.
Happohyökkäyksen voi katkaista myös nauttimalla aterian päätteeksi esimerkiksi palan juustoa. Maitotuotteet sisältävät kalsiumia ja fosfaattia, jotka vähentävät hammaskiilteen liukenemista ja lisäävät mineraalien kiinnittymistä takaisin hampaaseen.